MANYAS

MANYAS

Manyas ilçesi Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi’nin sınırları içinde yer alır. İlçe, doğusunda Bandırma ve Susurluk, batısında Gönen, kuzeyinde Manyas Gölü, güneyinde ise Balya ile çevrilidir. Balıkesir’e 82, Manyas Gölü’ne 10 kilometre mesafededir.



Yapmadan Dönmeyin:

Tarihi kalıntıları görmeden

Kaplıcalarına gitmeden

Manyas Gölü’nü görmeden

Peynir ve yoğurdunu tatmadan

 

 

Yüz Ölçümü :          589  km²

Nüfus (2018):          19.339

Merkeze Uzaklığı:  82 km

 

Yüzölçümü 589 km² olan Balıkesir’in peyniri ve yoğurdu ile meşhur şirin ilçesi Manyas, verimli topraklarında yetişen ürünleri ve yeraltından fışkıran şifalı sularıyla adeta bir sağlık deposudur.

           

Topraklarının çok verimli olması dolayısıyla ilçede tarım ve hayvancılık oldukça gelişmiştir. Sulu araziden yılda iki kez ürün alabilmek mümkündür. Yetiştirilen ürünler arasında buğday, ayçiçeği, şekerpancarı, domates, mısır, lahana başta gelmektedir. Küçükbaş hayvancılıkta merinos, kıvırcık türü koyun ve kıl keçisi beslenmektedir. İlçenin süt ve süt ürünleri, özellikle de “kelle peyniri" ile yoğurdu meşhurdur.

           

Manyas sınırları içinde yer alan Poimanenon Antik Kenti’nin kimler tarafından kurulduğu bilinmemekle birlikte Misya bölgesinde yer almaktadır. Bölge daha sonra Roma, Bizans, Selçuklu, Karesioğulları yönetiminde kalmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında Yunan işgaline uğrayan Manyas, 14 Eylül 1922’de işgalden kurtarılmıştır. 1936 yılında da Manyas ilçe statüsü kazanmıştır.

           

Manyas, 18 Mart 1953 Yenice depremi, 6 Ekim 1964 Manyas Depremi’nden büyük zarar görmüştür. İlçenin başlıca tarihi yapıları Poimanenon Antik Kenti’ne ait olduğu sanılan yapı kalıntıları ve Soğuksu köyü yakınlarındaki kilisedir.

           

Manyas’ta gezilmesi ve görülmesi gereken en önemli yer Manyas Kuş Gölü‘dür. Yörenin tanınmasında Manyas Kuş Gölü’nün rolü tartışılmazdır. İdari açıdan Bandırma ilçesine bağlı olan Manyas Kuş Gölü’nde; birçok kuş türüne rastlamak mümkündür.

           

Termal turizmde de söz sahibi olan bul ilçe, Kızıkköy Kaplıcası’yla da dikkat çeker. Kaplıca, erken yaşlanmayı önleyen şifalı sularıyla yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrar. Manyas’a 6 km uzaklıkta bulunan kaplıcanın su sıcaklığı 45-50 santigrat derecedir. İçme ve banyo suyu olarak kullanılmaktadır. Banyo kürü olarak uygulandığında sindirim sistemindeki hastalıklara, böbrek taşlarını düşürmede, romatizma, kemik erimesi, kadın hastalıkları, erken yaşlanmanın önlenmesi, egzama, kapanmayan yaralar, sivilceler ve cilt kırışıklıklarına iyi geldiği bilinmektedir. İçildiğinde ise böbrek ve bağırsakları çalıştırıp idrar söktürdüğü, gastrit, özofajit ve ülser, iskelet bozuklukları, bel, boyun, sırt ağrıları, eklem hastalıkları, yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici unsur olarak kullanılmaktadır.

           

Manyas deyince akla ilk gelenlerden biri de “Manyas Peyniri"dir. Taze inek sütünden elde edilen bu çok özel lezzet, taze taze hazırlanarak en doğal haliyle satışa sunulur. Manyas yöresine has bir peynir olan Manyas Peyniri tamamen doğal ve katkısız olarak yaklaşık 2.5 ayda olgunlaştırılarak elde edilen, zahmetli ve yemesine doyum olmayan hafif tuzlu, sert ve doğal bir peynirdir.

Manyas Peyniri; kıvamı ile Mihaliç peynirine benzer. Fakat daha yoğun ve tuz oranı biraz daha farklı bir aromaya sahiptir. Geleneksel bir lezzet olan, yemesine doyamayacağınız doğal Manyas Peyniri ikram sofralarınızın, kahvaltılarınızın ve atıştırmalıklarınızın vazgeçilmezi olacaktır.

 



Yapmadan Dönmeyin:

Tarihi kalıntıları görmeden

Kaplıcalarına gitmeden

Manyas Gölü’nü görmeden

Peynir ve yoğurdunu tatmadan

 

 

Yüz Ölçümü :          589  km²

Nüfus (2018):          19.339

Merkeze Uzaklığı:  82 km