TARIM VE HAYVANCILIK

GENEL BİLGİLER

Bölge, hayvansal ve bitkisel üretimde geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bitkisel üretimde, yağlık zeytin, özellikle körfez yöresinde ön plana çıkarken, hayvansal üretimde süt üretimi birkaç ilçe hariç bölgenin tamamında önemli bir yere sahiptir.



İlin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ekonomik faaliyetler içinde tarımın payı sanayiye göre az olup, çalışan nüfusa göre fazladır.İstihdamın % 44,7’si tarım sektörü içerisindedir. İlin tarım yapılan arazisi 510.456 hektardır. Balıkesir İlinde gerçekleştirilen tarım ürünleri üretiminin tüm Türkiye içerisindeki oranı aşağıdaki tabloda sunulmuştur.



Tablo incelendiğinde yıllara yaygın olarak bitkisel üretim değeri ve canlı hayvan üretim değerinin düştüğü veya artış hızının Türkiye ortalamasının gerisinde kaldığı ifade edilebilir. 2013 yılı itibariyle Balıkesir bitkisel üretim değeri Türkiye’nin %1,8’ini, canlı hayvan varlığı %4,3’ü e hayvansal ürünler değeri ise %1,9’unu oluşturmaktadır.

2006 yılı rakamları ile karşılaştırıldığında bitkisel üretim ve hayvansal ürünler değerinde azalış gözlemlenirken, canlı hayvan değeri yüzdesinde artış gözlemlenmektedir. Balıkesir İli işlenebilir tarım arazilerinin kullanım durumu aşağıdaki tabloda sunulmuştur.



Tarımsal üretimin artırılması ile tarım arazilerinin sulanması arasında doğrusal bir ilişki bulunmaktadır. Balıkesir toplam tarım arazilerinin %30,5’i sulanabilmekte olup, %34,6’sı sulanamamaktadır. Sulanan tarım arazilerinin % 95,3’ü kamu tarafından, % 4,7’si ise halk tarafından sulanmaktadır.


Balıkesir ili tarımsal işletmelerin dağılımı incelendiğinde (2013 yılsonu rakamlarına göre) toplam 40.695 tarımsal işletme bulunduğu gözlenmektedir.


Bitkisel Üretim

2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerinden elde edilen göstergelere göre Balıkesir İlinde Tahıl ve diğer bitkisel ürünlerde; Buğday (Yeşil ot) - Çavdar (Yeşil ot) Türkiye’de 1.sırada, Yulaf (Yeşil ot) - Arpa (Yeşil ot) Türkiye’de 2.sırada, Bakla (Hayvan yemi ve Yemeklik) Türkiye’de 2. ve 4. sırada, Mısır (Silajlık) - Çeltik - Mısır (Hasıl) (Türkiye’de 3.sırada)’dır.


Sebze ürünlerinde; Maydanoz - Bamya - Kuşkonmaz Türkiye’de 2.sırada, Bakla (Taze) - Kırmızı Pancar - Dereotu Türkiye’de 3.sırada, Domates (Salçalık) - Hıyar (Turşuluk) - Turp (Bayır) Türkiye’de 4.sırada’dır.


Meyve, içecek ve baharat bitkilerinde; Şeftali (Diğer) - Süpürge otu Türkiye’de 2.sırada, Mandalina (Satsuma) - İncir - Şeftali (Nektarin) - Kızılcık Türkiye’de 6. Sırada,


Zeytin (Yağlık) - Anason Türkiye’de 7.sırada, Zeytin (Sofralık) Türkiye’de 9.sırada, Badem - Kestane - Portakal (Washington) - Limon Türkiye’de 10.sırada’dır. Süs bitkilerinde; Çiçek Soğanları Türkiye’de 3.sırada, İç Mekan Süs Bitkileri Türkiye’de 10.sırada’dır. Örtü altı sebze bitkilerinde: Marul (Aysberg) Türkiye’de 5.sırada yer almaktadır.


Hayvansal Üretim

2013 yılı Hayvansal Üretim İstatistiklerine göre Büyükbaş hayvanlarda; Sığır (kültür) hayvan sayısında Türkiye’de 2.sırada, süt üretiminde Türkiye’de 3.sırada’dır. Küçükbaş hayvanlarda; Koyun (Merinos) hayvan sayısı ve süt üretiminde Türkiye’de 3.sırada, Koyun (Yerli) hayvan sayısında Türkiye’de 11.sırada’dır. Kümes Hayvanlarında; Et tavuğu sayısında Türkiye’de 3.sırada, Yumurta tavuğu sayısında Türkiye’de 4.sırada, Ördek - Hindi sayısında Türkiye’de 5.sırada’dır. Deve sayısında Türkiye’de 7.sırada’dır. Arıcılıkta: Arı üretiminde Türkiye’de 12.sırada, Bal üretiminde Türkiye’de 8.sırada yer almaktadır.



Bitkisel üretimde, yağlık zeytin, özellikle körfez yöresinde ön plana çıkarken, hayvansal üretimde süt üretimi birkaç ilçe hariç bölgenin tamamında önemli bir yere sahiptir. Bölgedeki diğer önemli hayvansal ürünlerinden yumurta ve beyaz et üretimi, Bandırma - Balıkesir aksında yoğunlaşmıştır. Manyas peyniri, Bölgenin öne çıkan hayvansal ürünlerindendir.

Buğday üretimi, iç bölgelerde ağırlık kazanırken çeltik üretiminde, Gönen ve Manyas ilçeleri, söz sahibidir. Sebze ve meyve üretiminin zamanla yaygınlaştığı Balıkesir, sebze tohumculuğu ve meyve fidancılığında söz sahibidir. Tohumculuk, katma değeri yüksek bir faaliyet alanı olup, Balıkesir tohumculuk için uygun iklim ve toprak yapısına sahiptir.